İ.Ü. de Eczacılık Günü

Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Oğul Araman’ın yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, dekan yardımcısı Prof. Dr. Afife Mat’ın konuşmasıyla devam etti. Türk Eczacılık Günü’nün tarihçesinden bahseden Mat, Türk Eczacılar Birliği’nin kuruluşundan söz etti. 1958 yılında toplanan kongrede günün kutlanmasının karara bağlandığını kaydeden Mat, bugünün ilk kez 14 Mayıs 1968’de kutlandığını da sözlerine ekledi. Mat, tüm eczacıların, öğretim üyelerinin ve öğrencilerin gününü kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Daha sonra kürsüye gelen İ.Ü rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İ.Ü Eczacılık Fakültesi’nin tüm Türkiye’de öncü olduğunu belirtti. Fakültenin araştırma ve eğitim-öğretim alanında en dinamik fakülte olduğunu vurgulayan Söylet, “İ.Ü Eczacılık Fakültesi sosyal sorumluluk alanında da çalışan bir fakültedir. Gençler okulumuzla, ilçemiz Fatih’le, şehrimiz İstanbul’la ilgili sosyal sorumluluk projeleri geliştirmeli ve böylece üniversitemiz Türkiye’nin en çok sosyal sorumluluk projesi üreten üniversitesi olmalıdır. Bu benim öncelikli isteğimdir” dedi. Eczacılık Fakültesi’ndeki ve çevresindeki binaları yenileyip daha estetik bir görüntü oluşturacaklarını belirten Söylet, “Hayatın içinde, hayattan kopuk olmayan, rekabet gücüne sahip bireyler olarak dünya sahnesinde yer alacak öğrenciler yetiştirmeliyiz. Araştırmaya meyilli bireyler yetiştirmek bizim amacımızdır” dedi. Etkinliğe katılan  öğrencilerin ve tüm eczacıların gününü kutlayan Söylet, konuşmasını bu şekilde sonlandırdı.

Söylet’ten sonra kürsüde yerini alan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bakanlık olarak amaçlarından ve önümüzdeki on yıllık süreçteki hedeflerinden bahsetti. Müezzinoğlu, “Sağlık Bakanılığı olarak esas sorumluluğumuz, sağlık hizmetlerini halkımıza en yüksek seviyede sunmaktır. Bu süreçte en büyük destekçimiz eczacılardır. Zaman zaman sıkıntılar olmuştur ve olacaktır. Ancak en büyük amacımız bu sorunları azaltarak hedefe doğru ilerlemektir” dedi. İ.Ü Eczacılık Fakültesi’nin tarihi bir geçmişe sahip olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, “Amacımız önümüzdeki on yıl içinde sağlık sektörünü geliştirmek ve ülkemizin ilaç üretmesini sağlamak. Türkiye ilacı tüketen bir ülke. Bu alanda üniversitenizin eczacılık fakültesine çok büyük işler düşüyor. Bu anlamda biz de Ar-Ge çalışmalarının ve her türlü araştırmanın destekçisiyiz” dedi. Eczacılık Uzmanlık Yasası’nın Türkiye’nin ve eczacı adaylarının geleceğine göre düzenlenip meclise sunulması için gerekli adımları atacağını belirten Müezzinoğlu, “ Sağlık sektöründe yönetici olanlar organizasyon kabiliyetine sahip ve bunun eğitimini almış kişiler olmalı. Biz bunun için sağlık yöneticiliği alanının daha da geliştirilmesi için çalışacağız” dedi. Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Müezzinoğlu, Eczacılar Günü’nü kutlayarak konuşmasını bitirdi. Rektör Yunus Söylet’in plaket vermesiyle etkinlik tamamlandı.